14 Mayıs 2023 Seçimlerinde Engelli Bireyler Nasıl Oy Kullanacak?

Seçmen Durumunuzu Engelli Olarak Nasıl Güncelleyebilirsiniz?

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünden görme ve ortopedik engelli seçmenlere ait bilgiler elektronik ortamda alınarak SEÇSİS’e işlenmekte, böylece bu seçmenlerin aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında oy kullanmaları sağlanmaktadır.

Engelli olarak kayıtlı değilseniz, www.ysk.gov.tr internet adresinden indirdiğiniz “Engelli Beyan Formu”nu doldurarak bizzat veya bir yakınınız aracılığı ile ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa veya Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne başvuru yaptığınız takdirde seçmen durumunuz “Engelli” olarak güncellenecektir.

Görme Engelli Bireyler Nasıl Oy Kullanacak?

Resmi Gazete'de 6 Nisan 2022'de yayımlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile görme engelli seçmenlerin, "oyun gizliliği" esasına uygun şekilde oy kullanabilmelerine imkan sağlandı.

Yüksek Seçim Kurulu, görme engelli seçmenlerin tek başlarına ve bağımsız bir şekilde oy kullanabilmeleri adına oy pusulalarına uygun şablon hazırlayacak. Görme engelli seçmenlere, oy kullanma kabinine girerken oy pusulalarıyla kullanacakları şablonlar verilecek.